keskiviikko 11. elokuuta 2021

R&D Kesä Jatkuu

 Morjens!

Kolme viikkoa on mennyt taas kuin siivillä ja nyt olisikin jo omalta osaltani viimeisen blogitekstin aika! Näiden viikkojen aikana toimisto on ollut kesätyöntekijöitä lukuun ottamatta lähes tyhjä lomien takia, joten hommia on saanut tehdä erittäin rauhaisessa ympäristössä. Lentokentänkadun toimistolla sijaitseva lounasravintolakin lomaili parin viikon ajan, joten lähialueiden ravintoloita on tullut koluttua huolella läpi. Jokaisesta ravintolasta tehtiin toki asianmukaisesti kattavat arvostelut exceliin ja parhaan lounaspaikan titteli meni tällä kertaa Pirkkalan Itsudemolle (ei maksettu mainos). Vaikka nyt lomien aikaan on saanut tehdä rauhakseen hommia, odotan jo innolla sitä, että työpaikalle tulee hieman vilinää ja palavereita on taas normaaliin tahtiin!

Nyt viime viikkojen aikana olen päässyt jatkamaan ei niin kiireellisien hommien parissa, joista osaa aloittelin jo toukokuussa. Paljon siis erilaisten raporttien läpikäyntiä ja excelöintiä sekä raporttien hakusysteemien parantamista. Kattilapintojen korroosion (raskasmetallikloridi- ja alkalikloridikorroosion) lisäksi olen nyt päässyt tutustumaan märkäkorroosioon. Korroosion syntytavat voivat siis olla hyvinkin erilaisia riippuen olosuhteista. Märkäkorroosiota käsitteleviä tutkimusraportteja läpikäydessä on myös sivussa oppinut esimerkiksi laivojen scrubbereista sekä sellutehtaisiin soveltuvista LignoBoost- ja tuhkienkäsittelyprosesseista.

Aiemmassa blogitekstissä mainitsemiani kirjallisuuskatsauksia on tullut myös tehtyä, tällä kertaa jätepuuhun liittyen. Euroopassa on erilaisia luokitteluja polttoon menevälle jätepuulle, sillä esimerkiksi maalia sisältävissä laudoissa tms. on yleensä paljon lyijyä ja muita haitallisia aineita. Näille alkuaineille on siis määritelty raja-arvot ja kerrottu kuinka paljon minkäkin luokan jätepuuta saa kattilassa polttaa. Olen myös päässyt tekemään kilpailijavertailua eli selvitellyt erään pienikokoisen firman tuotetarjontaa ja kauppoja. Työtehtäviä on siis ollut tarjolla useampia yhtä aikaa, mikä mahdollistaa kivasti hommien vaihtelun vaikka työpäivänkin aikana!


                                             Kahvikeidas

Kesän töiden perusteella voin kyllä sanoa tykkääväni tämän tyyppisistä R&D hommista! Välillä työtehtävät muistuttavat yllättävän paljon opiskelua, kun tekee vaikkapa kirjallisuuskatsauksia (mikä on mielestäni hyvä asia, koska opiskelu best!). Toisaalta esimerkiksi erilaisien mittauksien suorittaminen ja analysointi on jo sitten hieman spesifimpää tutkimusta. Paljon on tullut opittua muun muassa polttoaineiden kemiallisen koostumuksen vaikutuksesta kattilaan ja eri materiaalien kestävyydestä. Omat tiedonhakutaidot ovat kehittyneet ja esimerkiksi Scopusta osaan käyttää nyt huomattavasti tehokkaammin. Toki myös englannin kielen taidot on päässyt kehittymään nyt kun ensimmäistä kertaa se on pääasiallisena työkielenäni.

Itselläni työt jatkuvat syyskuun alkupuolelle saakka. Kesälomaa ei siis tänä kesänä tule olemaan, mutta viime kevät oli mun opintojen osalta sen verran kevyt, että en koe lomalle nyt tarvetta. Sitä paitsi yksittäisiä päiviä voisi kuitenkin saada helposti vapaaksi liukumasaldon ansiosta ja toki etätöiden teko mahdollistaa työskentelyn muualtakin kuin Tampereelta käsin! Elokuun loppupuolella on myös tulossa pari mukavaa tapahtumaa töiden puolesta (toivottavasti korona ei sotke näitäkin suunnitelmia). Toiminnon päivässä keskustellaan strategioista ja töiden jälkeen luvassa on ainakin saunomista ja suppailua. Sen lisäksi tulossa on R&D kompetenssien kesäpäivät, joita lähdetään viettämään Turun saaristoon. Suunnitelmissa on purjehtia Örön linnakesaarelle, jossa luvassa on saunomista, valinnan mukaan melomista, pyöräilyä tms. ja rentoa oleskelua. Purjehtiminen on mulle aivan tuntematon juttu eikä Turun saaristossakaan ole tullut ikinä käytyä, joten odotan tätä reissua erittäin paljon!

Kaiken kaikkiaan kesä Valmetilla on siis sujunut oikein hyvin! Valmet on energia- ja ympäristötekniikan (ja aika monen muunkin alan) opiskelijoille loistava työpaikka ja erilaisia työtehtäviä löytyy tuotannosta suunnitteluun ja myyntiin. Kansainvälinen ja monimuotoinen työyhteisö on aivan mahtava asia ja jo perehdytyksessä painotettiin oikeita toimintatapoja (code of conduct). On ollut ilo huomata, miten tasavertaista ja kunnioittavaa toisten kohtelu on täällä ollut (vaikka toki sen pitäisikin olla aivan itsestäänselvä asia). Työkaverit ovat aivan huippuja ja kesähessuporukalla on keretty hengailla myös vapaa-ajalla. Jälleen kerran on siis saanut huomata, miten suuri vaikutus hyvällä työporukalla on töissä viihtymiseen! Mainittakoon loppuun vielä Valmetin kesärekrymessut, joihin itsekin osallistuin tammikuussa. Messuilla sai tarkempaa tietoa eri kesätyömahdollisuuksista ja siellä pääsi myös esittämään kysymyksiä esimiehille. Viime kerralla tapahtuma järjestettiin virtuaalisesti ja koin saavani sieltä paljon hyvää infoa niin Valmetin eri kesätyöpaikkojen työnkuvista kuin myös yleisesti työnhausta. Jos siis kesätyöt Valmetilla yhtään kiinnostaa niin suosittelen osallistumaan kesärekrymessuille!

Toivottavasti teistä on ollut mukavaa lueskella mun työhommista Valmetilla! Jos on herännyt jotain kysyttävää niin yhteyttä voi ottaa vaikka Telegramissa (veeraparkkila) ja toivottavasti syksyllä myös killassa. Hyvää loppukesää kaikille, pysykää terveinä ja reippaina!

-Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti