torstai 19. elokuuta 2021

Loppukesän loikkaus Excelistä Pythoniin

Moikka!

Kesä on edennyt siihen pisteeseen, että on aika kertoa loppukesän duuneista Alfa Laval Aalborgilla Raumalla. Kiva, kun olet taas löytänyt tekstini pariin. Edellisessä postauksessa kerroin, kuinka seuraavana vuorossa on erääseen tuotekehitysprojektiin liittyvän testauksen aloittaminen ja lupasin niiden sujumisesta kertoa lisää. Testaukset ovat aloitettu ja ne ovat edelleen käynnissä. Niiden parissa kuluukin loppukesän viimeiset jäljellä olevat työviikot.

Heinäkuun kesälomakausi alkoi oikeastaan heti edellisen postauksen jälkeen. Kesälomakausi näkyi toimistolla tyhjinä työpisteinä, hiljaisena parkkialueena ja ylimääräisinä perjantaipullina. Työrauhaa on ainakin siis piisannut. Toisaalta kesälomakausi näkyi myös siinä, ettei kalenterikutsuja Teams-palavereihin ollut viikkoihin ja töistä täytyi suoriutua itsenäisemmin kuin alkukesällä. Sekä esihenkilöiden että mentorin jäädessä kesälomalle, täytyi omaan tekemiseen ja osaamiseen vain luottaa. Onneksi ennen heidän kesälomien alkamista tehtävälistani oli sen verran pitkä, että töitä täytyi itse keksiä vasta kesälomien viimeisellä viikolla. Tietenkin silloin, jos ylitsepääsemättömiä ongelmia olisi tullut, olisi niihin voinut lähteä kysymään ratkaisuja vaikkapa muista tiimeistä. Tästä auttamisen kulttuurista kerroinkin jo edellisessä postauksessani.

Testaukset ovat todellakin alkaneet ja olenkin pyörinyt noin joka toinen päivä meidän Training centerillä. Training centerissa sijaitsee pieni höyrykattilajärjestelmä ja testaukset ovat tehty tätä järjestelmää hyödyntämällä. Testauksissa ollaan keskitytty lämmönsiirtoon ja siihen, kuinka eri muuttujat siirtyvään lämpöön vaikuttavat. Tämän projektin perimmäisenä tarkoituksena on tutkia ja parantaa meidän omissa kattiloissa tapahtuvaa lämmönsiirtoa. Tulevaisuudessa meidänkin kattilat täytyy olla entistä energiatehokkaampia, joten tämä projekti on yksi tapa analysoida kattiloiden tämänhetkistä energiatehokkuutta ja uusia innovaatioita.


Loppukesästä Training centerissä on tullut vierailtua vähintään pari kertaa viikossa

Training centerissa on höyrykattilajärjestelmälle oma ohjauspaneeli, josta järjestelmän ajaminen tapahtuu. Höyrykattilajärjestelmästä kerätään jatkuvasti runsaasti dataa ja data tallentuu reaaliaikaisesti pilvipalveluun. Hetkellinen epätoivo iski silloin, kun tajusi, ettei näin suurta määrää dataa ole mitenkään järkevää analysoida Excelin kanssa, vaan analysointiin tarvittaisiin jokin tehokkaampi ohjelma. Markku ehdotti jo kesän alussa, että Excelin sijaan laskentaa olisi kätevää tehdä Pythonilla, mutta minä pidin kynsin hampain kiinni vanhasta tutusta. Nyt oli aika kaivaa vanhat Ohjelmointi 1 -traumat jostain muistin syövereistä ja valjastaa ne uudestaan käyttöön. Python-analyysi alkoi kahlaamalla pari hyvää tutoriaalivideota Youtubesta, mutta aika pian videoiden jälkeen lähdin itse kokeilemaan sanakirjojen ja listojen rakentelua.

Pythonilla ohjelmointi muistui aika nopeasti mieleen. Tärkein opetus ohjelmoinnin kurssilta oli se, että Google on Pythonin kanssa hyvä kaveri ja se tuli nopeasti todettua myös näissä hommissa. Meidän Technology-tiimin toisesta kesätyöntekijästä on myös ollut suuri apu, sillä ilman häntä olisin monet laskennat tehnyt paljon vaikeamman kautta. Yleensä minä kerroin omia visioitani liittyen laskentaohjelmaan, tämä tiimikaveri sai visiostani kiinni ja neuvoi oikeanlaiseen rakenteen luomisessa. Nyt edellisen viikon aikana on selkiytynyt, millainen testausohjelma halutaan rakentaa ja sen rakentelun parissa tuleekin menemään nämä viimeiset työviikot. Tarkoituksena olisi, että Training centerista kerätylle datalle tehdään tarvittavat laskennat ja iteroinnit, joiden jälkeen data exportataan csv-tiedostoon. Lisäksi tehdään ohjelma, jolla voidaan visualisoida useita csv-tiedostoissa olevia datoja yhtä aikaa ja luoda visualisointien pohjalta esimerkiksi lämmönsiirrolle korrelaatioita.


Training centerista saadaan reaaliaikaisesti jokaisesta mittauspisteestä dataa

Pythonin kanssa väkertäminen on sujunut yllättävän mutkattomasti, mutta analyysityökalun kehittäminen vaatii aina ensin datan saamista analysoitavaksi. Ihan niin pitkälle ei olla päästy, kuin oli tarkoitus, mutta aina voi tulla muuttujia matkaan. Testilaitteistoon on tehty korjauksia ja ehostuksia viikkojen varrella. Esimerkiksi alkuun vaikutti siltä, ettei laitteiston ulostulolämpötilaa saada tarpeeksi korkeaksi. Koska massavirran suuruutta ei ollut mahdollista kasvattaa isommaksi, päätettiin kokeilla vähentää laitteistossa tapahtuvia lämpöhäviöitä. Laitteiston inlet-putkea lyhennettiin ja laitteisto eristettiin kauttaaltaan. Näiden muutosten jälkeen ulostulolämpötila oli sellainen kuin oli oletettukin sen olevan. Testilaitteistolla ollaan saatu sen verran dataa, että suuntaa-antavia tuloksia siitä on mahdollista saada vielä minun kesätyöpätkän aikana. Uskon, että testaukset jatkuvat vielä syksymmällä.

Tuntuu hurjalta, että kesätyöt Alfa Lavalilla ovat pian ohi, kun vastahan ne alkoivat. Toisaalta, kun miettii, mitä kaikkea tähän kesätyökesään on ehtinyt sisältyä, aika tuntuukin yhtäkkiä pidemmältä. Kesätyöt ovat olleet hurjan opettavaisia. Jos alkukesästä joku olisi sanonut, että puolet kesästä vietän aikaa ohjelmoiden, olisin nauranut ja todennut, että in your dreams. Kehittyminen ja oppiminen on tapahtunut vaivihkaa, juuri niinkuin se kuuluu tapahtuakin.


Hymyilyttäähän se, jos perjantaihin ja perjantaipullaan on enää yksi päivä jäljellä. 
Kuva: Katri Isotahdon

Elokuun viimeisinä päivinä karavaani palaa takaisin Tampereelle. Kesä on reissaamisen suhteen ollut aika haipakkaa ja Tampereella vietetty aika onkin jäänyt vähäiseksi. Tällaisen kesän jälkeen odottaa sitä, että saa hetken olla ihan vain kotona, vaikka se näin korona-aikana väärältä kuulostaakin. Odotan syksyn alkamista vähän vaihtelevin fiiliksin. Opintojen jatkuminen ja neljännen vuoden aloittaminen on kiva juttu, mutta paluu etäopiskeluun tuntuu kuormittavalta. Toivon kovasti, että syksyn aikana yliopisto avaa enemmän tilojaan opiskelukäyttöön ja pääsemme kohtaamaan toisiamme sattumanvaraisesti kiltahuoneella. Siihen asti, tsau!

- Anna-Reetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti