sunnuntai 25. elokuuta 2019

Heipat harjoittelulle

Moro!

Viimeistä viedään blogitekstien ja myös omien työviikkojeni osalta. Ensi viikon perjantaina päätän kesän harjoitteluni ja suuntaan viikoksi pienelle lomalle ennen koulutöiden pariin palaamista. Ensimmäinen kesä varsinaisissa oman alan hommissa on ollut antoisa ja opettava. En ehkä täysin keväällä tiennyt mihin olin tulossa mutta kyllä se työ (ja hyvät perehdyttäjät) opettaa.

kesän ajan hyvin palvellut työpisteeni

Yrityksenä koen Empowerin tarjonneen energiatekniikan opiskelijalle monipuolisen näkökulman voimalaitoksen ulkopuoliseen maailmaan. Töissä olen päässyt näkemään läheltä miten monimutkainen kokonaisuus sähkön toimitus loppukäyttäjälle on. Toimistolla on tavannut ihmisiä muista divisioonista ja kuullut mielenkiintoisia tarinoita tuulivoimaloiden pystytyksestä ja sähköverkkojen ylläpitoon liittyvästä kehitystyöstä, jota Empowerilla jatkuvasti tehdään.

Sähkön tuotanto muuttuu tulevaisuudessa ja sen myötä myös sähkömarkkinat. Perinteinen säätökykyinen tuotanto vähenee ja uusiutuvat mutta sään mukaan vaihtelevat tuotantomuodot kasvavat voimakkaasti. Joustamaton tuotanto asettaa paineita sähköjärjestelmän tasapainon ylläpidolle. Tasehallinnassa energiajärjestelmän murros näkyy varttitaseeseen siirtymisenä. Kun taseselvityksen jakso muuttuu tunnista varttiin pystytään aiempaa paremmin tasapainottamaan yksittäiset verkot. Nykyisellään myös sähköverkkojen  tunnin sisällä tapahtuvat tehopiikit ja niistä aiheutuvat kustannukset eivät välttämättä kohdistu tasapuolisesti niille, joista tehopiikit johtuvat. Varttitase pyrkii jakamaan kustannuksia enemmän aiheuttamisperusteisesti ja tuomaan esille nykyisessä järjestelmässä toisensa kumoavat tehopoikkeamat.

Tasehallinnalle vartin selvitysjaksoon siirtyminen tarjoaa mahdollisuuksien lisäksi myös haasteita, sillä ohjelmistot ja mittaukset pitää sovittaa uuteen malliin. Lisäksi käsiteltävän datan määrä sekä kaupankäynnin tarve lisääntyy, joka johtaa järjestelmien kehitystarpeeseen erityisesti toiminnan automatisaatioasteen noston osalta. Toisaalta varsinkin hyvin tehty oman verkon tasapainotus palkitaan jatkossa taloudellisesti ja tällä pyritään kannustamaan kulutuksen ja tuotannon joustavuuteen.

aina eivät ennusteet osuneet kohdilleen ja se harmitti
Kokonaisuutena työni on ollut itsenäistä tekemistä asiakkaan palveluiden parissa mutta apua on saanut kysyttäessä. Aika nopeasti ennusteiden tekemiseen muodostui oma rutiini ja  historiatietoja oppi analysoimaan tehokkaalla tavalla. Viikoittain eteen tuli kuitenkin poikkeustilanteita, joiden selvittämiseksi piti nykäistä kollegaa hihasta. Työyhteisö Tampereen konttorilla on ollut hyvä ja apua on jaettu puolin ja toisin. Sain alusta asti paljon vastuuta ja sen koenkin olleen kesän parhain anti. Empower tarjoaa lisäksi hyvin mahdollisuuksia etätyöhön ja muutaman kerran tuli perjantaina lähdettyä hieman aikaisemmin kotiin ja viimeisteltyä ennustukset kotona viikonlopun aikana. Päiväni olen saanut suunnitella vapaasti kunhan seuraavan vuorokauden kulutusennusteet ja tuotantosuunnitelmat ovat olleet järjestelmässä joka päivä viimeistään klo 11.

Tähän päättyy tämän kesän kesätyöblogi. On ollut antoisaa kirjoittaa kokemuksistani ja toivon, että niistä on ollut hyötyä jollekulle. Jos olet kiinnostunut sähkömarkkinoista sekä siitä mitä voimalaitoksen jälkeen energialle tapahtuu kannustan hakemaan rohkeasti Empowerille töihin tulevaisuudessa. Ennen sitä kuitenkin onnea ja jaksamista tulevaan lukuvuoteen kaikille!

- Heta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti