perjantai 24. elokuuta 2018

Sähköisä kesä


Olen lievästi hämmentynyt, kun tajusin tässä, että kesä on periaatteessa ohi. Vähän on vieläkin semmoinen tunne, että vastahan aloitin kesätyöt, vaikka tämän viikon maanantaina tein viimeisen työvuoroni. Noh, ehkä selviän tästä hämmennyksestä, kun ensi viikolla alkaa taas luennot ja opiskeluelämä palaa kesätauolta.

Mutta jatketaan tarinaa kesätöistäni Empowerilla! Viimeisessä postauksessani kerroin aika tarkkaan päivittäiset työtehtäväni valvomossa, joten nyt voisin kertoa muutamia tapahtumia/asioita, mitkä ovat jääneet kesätöistäni mieleen. Työtehtävänihän koostuivat pääasiassa energiamarkkinoihin liittyvistä tehtävistä, joten opin huomaamaan, miten erilaiset tilanteet voivat vaikuttaa energiantuotantoon. Esimerkiksi sähköntuotannossa huomasi kuinka kesän kuivuus vaikutti siihen, että esimerkiksi vesivoimaa ei pystynyt tuottamaan samalla joustavuudella, kun piti samalla valvoa, että vesistöjen pinnat pysyisivät lupaehtojen rajoissa ja yksinkertaisesti siitä syystä, että vettä ei vain ollut niin paljoa saatavilla. Muutenkin huomasi, että kuinka nopeasti on tarvetta reagoida erikoistilanteisiin. Mistä hyvä esimerkki on kesällä tapahtunut Olkiluodon voimaloiden tippuminen verkosta, josta ehkä monikin luki uutisia, kuinka Suomessa on sähköpulan mahdollisuus ja päivitettiin korjaustöiden tilannetta. Satuinkin olemaan osan aikaa töissä, kun kyseinen tilanne oli päällä. Lopultahan sähköpulan riski ei ollut pahin mahdollinen, mutta oli mielenkiintoista tehdä töitä tilanteeseen liittyvien asioiden parissa, kuten erikoissäätöjen kanssa, joiden avulla sähköpulan riskiä koetettiin vähentää. Olikin sellainen olo, että ehkä näistä tekemistäni asioista on jopa hyötyä!

Safety first!
Työssäni oli paljon perustehtäviä, joihin tulikin hyvä rutiini, mutta silti melkeinpä joka päivä tapahtui jotain poikkeavaa, johon piti osata reagoida. Tämän takia koin, että koko ajan oppi jotain uutta. Vaikka työkuvani takia en pyöriskellyt missään työmailla/laitoksilla vaan istuskelin pääasiassa valvomossa ja tuijottelin hyvin montaa eri näyttöä (harmikseni en tajunnut laskea niitä kaikkia, mutta itsellä oli ainakin käytössä 19 kappaletta, sekä tietoliikennepuolella taisi olla 6 näyttöä + sitten tietenkin tekninen puoli, missä oli suunnilleen saman verran, kun noissa yhteensä), niin tuntui silti, että opin uutta voimalaitoksien/tuotantolaitoksien toiminnasta, kun pääsin näkemään yritysten toimintaa tasehallinnan kautta, eikä vain luennoilla tutuksi tulleina prosessikaavioina.

Olenkin jo vähän maininnut teknistäkin puolta, johon kerkesin tutustumaan kesällä vaan hieman. Ainakin sen verran, että osaan etsiä käytönvalvontajärjestelmästä (SCADA) hyödyllistä tietoa kaupalliselle puolelle, esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien tarkastamista, että ovatko ne päällä ja tuleeko mittaukset reaaliaikaisesti. Olen myös tuijottelut erilaisia sähköverkkokaavioita ja vesivoimalakaavioita, joiden avulla voi tehdä etänä esimerkiksi kytkentöjä ja pyörittää voimaloita. Harmikseni en kesällä vielä tutustunut paremmin toiseen puoleen, vaikka toki se olisi vaatinutkin enemmän aikaa, että olisi oppinut jokaisesta voimalasta ja alueesta tarpeeksi, että olisi jonkunlaista etukäteistietoa hälytysten hoitamiseen. Mutta vaikutti mielenkiintoiselta ja vaikka puolet olivatkin jaoteltu erikseen, niin ne kuitenkin korreloivat keskenään. Suuri osa kaupallisenkin puolen tiedosta tuli käytönvalvontajärjestelmästä EnerimEMS-järjestelmään, jolla hallinnointiin asiakasyritysten energiamarkkinoihin liittyviä palveluita.

Jos kootaan nyt näitä kesätöiden jälkeisiä ajatuksia, niin olen ollut iloinen kesätyöpaikastani. Pääsin ensimmäistä kertaa työskentelemään oman alan yrityksessä ja vielä niin, että koen jopa hyödyntäneeni kurssilla oppimiani asioita. Empower IM on ollut hyvä työpaikka ja viihdyin Porvoon toimipisteessä. Vaikka onkin ihanaa palata omaan kotiin Tampereelle, niin tämä kesä on ollut mukava ja hyödyllinen kokemus! Jäi myös sellainen fiilis, että tein jotakin oikein kesätöissäni, sillä vaikka kesä loppuu, niin työt eivät. Päädyinkin tekemään kesän jälkeenkin muutamia vuoroja aina opiskelujen ohella ja tarkoituksena olisi alkaa syventää teknisen puolen osaamistani! Tämän lisäksi etsitään myös sopivaa kandiaihetta, joka hyödyttäisi samalla yritystä ja jota voisi ehkä myöhemmin jatkaa lopputyönä. 😊


Nyt on aika sanoa heipat kesätyöblogille ja aloittaa syksyn seikkailut!  Opiskelut ja työt jatkuu, mutta harmikseni kesäsäät eivät taida jatkua. Onnea kaikille syksyn opintoihin ja vinkkinä, että ensi kesäksi olisi töitä tarjolla!

-MeriEi kommentteja:

Lähetä kommentti