perjantai 20. heinäkuuta 2018

Kesäseurana energiamarkkinat

Heissan,


Nyt on vierähtänyt jo reilu pari kuukautta siitä, että aloitin kesätyöt Empowerilla energiavalvomossa. Olen jo huomannut, että pikkuisen on alkanut tulla jo rutiinia työntekoon, mutta koko ajan löytyy vielä opittavaa.

Voisin avata vähän sitä, että millainen on Empower-konserni. Empower on palveluyritys, jonka palveluita ovat muun muassa sähkö- ja tietoliikenneverkkojen ylläpito ja rakentaminen, voimalaitosten ja tehtaiden kunnossapito, sekä erilaiset ICT-ratkaisut. Konserni jakaantuu neljään eri divisioonan, jotka ovat Connectivity, Power, Smart Industry ja Energy Intelligence, johon kesätyöpaikkani kuuluu. Vaikka jokaisella osapuolella on omat päätehtävät, niin olen huomannut, että töitä tehdään kaikkien välillä, esimerkiksi osa työtehtävistäni vaikuttaa myös muiden osa-alueiden toimintaan. Empowerilla on paljon toimipisteitä ympäri Suomea ja muualla Itämeren alueella. Työntekijöitä konsernissa on noin 1700, mutta sen lisäksi on useita yhteistyökumppaneita. Kyseessä on mielestäni selvästi monipuolinen yritys, jossa varmasti löytyisi energiatekniikan osaajille täydellisiä työpaikkoja (vink vink).

Vuorokauden toteutuneet säätöhinnat, kyseistä taulukkoa tulee paljon seurattua töissä.
Kesätyössäni toimin valvomossa kaupallisella puolella, johon kuuluu monipuolisesti erinäiset energia-alan palvelutehtävät, esimerkiksi hoidan asiakkaiden puolesta tasehallintaan liittyviä tehtäviä. Suurimmaksi osaksi toimin Nord Pool Spottiin liittyvien hommien parissa, joita ovat muun muassa tuotanto- ja kulutussuunnitelmien tarkastaminen, Spot-tarjousten läpikäyminen ja lähettäminen, Elbas-kaupankäynti ja REMIT UMM-ilmoitusten selvittäminen.  Voinkin todeta, että Nord Pool Spotin toiminta on tullut työn puolesta tutuksi ja oppinutkin siitä enemmän, kuin luennoilla. Energiamarkkinoiden toimintaa on ollut mielenkiintoista seurata, esimerkiksi katsomalla millaiset on päivän Elspot-hinnat ja samalla pitää silmällä säätötarjousten toteutumista ja niiden vaikutusta markkinoihin. Lähtökohtaisesti tehtävät ovat tarkkuutta vaativia, sillä tuskinpa kukaan haluaa tehdä epäedullisia kauppoja. Lisähaastetta tuo se, että usein on tarkat asiakaskohtaiset ohjeet, että miten toimitaan missäkin tilanteessa, joita sitten pitää pystyä noudattamaan.

Tehtäviini kuuluu myös hälytysten valvominen ja niihin reagointi. Tällaisia hälytyksiä voi tulla hyvinkin erilaisista asioista, esimerkiksi mittaukset eivät toimi, arvoissa on poikkeamia, järjestelmien välinen tietoliikenne ei toimi tai vaikkapa tuotanto tippuu alas jossain. Tässä oli aluksi hyvin vaikea hahmottaa, että mikä on paras tapa reagoida mihinkin hälytykseen, mutta ajan kuluessa on oppinut tunnistamaan hälytyksiä niin, että osaa reagoida järkevästi. Kaupallisen puolen hälytysten lisäksi valvon toisen järjestelmän kautta tietoliikennehäiriöitä, joissa yritän käynnistää uudelleen laitteita ja jos se ei auta, niin laitan asian eteenpäin hoidettavaksi. Yleensä myös asiakkaat soittavat valvomoon ja ilmoittavat poikkeuksista, joten aina ei tarvitse kissojen ja koirien kanssa selvittää hälytysten syitä.

Työtehtäväni koostuvat pääasiassa kaupallisen puolen tehtävistä, mutta tekninenkin puoli on tullut koko ajan vähän enemmän tutuksi, mutta se tuntuukin olevan vähän haasteellisempi, kun tarvitsee hyvin paljon ennakkotietoja kaikesta, että osaa löytää ratkaisuja. Kaupallisella puolella on tarkka sisäinen dokumentaatio, joten yleensä sitä läpikäymällä löytää sopivan toimintatavan ongelman ratkaisemiseen. Työssäni olen huomannut, että Exceliä käytetään paljon pohjana, ja sen lisäksi Empowerilla on omat EMS- ja SCADA-järjestelmät, joista varsinkin EMS-järjestelmää on tullut käytettyä runsaasti.

Kesästäkin kerkeää nauttimaan vapailla :)
Ensimmäinen kuukausi oli pääasiassa perehdytystä, jossa työskenneltiin samassa vuorossa pareittain kolmen muun kesähessun kanssa ja käytiin läpi päivittäisiä työtehtäviä. Normaalit työvuoroni ovat 12 tunnin mittaisia ja samaan aikaan valvomossa on aina kaksi henkilöä töissä, toinen teknisellä ja toinen kaupallisella puolella. Porvoon toimipiste on aika pieni ja siellä on valvomotyöntekijöiden lisäksi päivätyöntekijöitä, joten on ollut helppoa tutustua kaikkiin työntekijöihin ja koenkin ilmapiirin hyväksi ja sellaiseksi, että uskaltaa esittää tyhmiäkin kysymyksiä, jos joku askarruttaa. Tähän mennessä kesätyössä on ollut mukavaa, vaikka välillä olen joutunut ihailemaan superhelteitä pelkästään ikkunan takaa, mutta ainakin koen oppineen uusia asioita.


Seuraavalla kerralla kerron taas uusia juttuja kesätyöpaikastani, joten malttakaa odottaa. Onneksi muut kesätyöblogin pitäjät voivat siinä välissä viihdyttää omilla tarinoillaan. Pitäkää hauskaa kesätapossa munkin puolesta 😊!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti