keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Kirjoittajaesittely: Aleksi Sivonen, Stora Enso Oyj


Hei vaa kaikille! 

Taustalla näkyy työpisteeni sekä Varkauden
puunjalostusteollisuuden suurmies Walter Ahlströmin patsas
Olen Aleksi Sivonen ja kirjoittelen myöskin tänä kesänä tänne kesätyökuulumisia. Opiskelen TTY:llä energia- ja prosessitekniikkaa, jota takana tällä hetkellä kaksi vuotta ja kolmas lähestyy uhkaavaa vauhtia kesän kuluessa. Sen verran kesää on onneksi vielä jäljellä, että ehtii töitäkin tekemään. Itseni työpiste sijaitsee Stora Enson Varkauden tehtailla energiantuotannon parissa. 

Opintosuuntavalintani, eli energia- ja prosessitekniikka, oli varsin selkeä, eikä tuottanut sen suurempaa tarvetta pohdinnalle, koska tiesin jo pitkään ennen korkeakouluun hakeutumista mitä haluan hamassa tulevaisuudessa tehdä. Sivuaine sen sijaan oli hieman kinkkisempi, koska jotain on valittava ja kaikkea ei voi saada, vaikka kuinka kiinnostaisi. Lopulta valinta kohdistui tuotannon ja tuotekehityksen opintokokonaisuuteen, koska konepajateollisuus on lähellä sydäntäni metsäteollisuuden ohella. On kuitenkin mahdollista, että muutokset tuulet ehtivät vielä puhaltaa sivuaineiden saralla ensi vuoden aikana. Oman kiinnostuksen ja kurssitarjonnan yhteensovittaminen ei aina ole kovin helppoa.

Työpaikallani Varkauden tehtaalla tuotetaan nykyisellään erilaisia Stora Enson AvantKraft-tuoteperheeseen kuuluvia kraftlainereita yhdellä koneella pakkausteollisuuden tarpeisiin.  Kartonkikoneen ja korkeakappaista valkaisematonta havusellua valmistavan sellutehtaan lisäksi alueella toimii muun muassa saha sekä LVL viilupuuta valmistava tuotantolinja. Tehtaalla energiaa, sähkön ja höyryn muodossa, tuottaa soodakattilalaitos ja kaksi muuta voimalaitosta, joista toisen kenttämiehenä itse toimin tämän kesän. Tehtaalla voimalaitosten ajo tapahtuu keskitetystä valvomosta, joten paikan päällä laitoksella kenttämies hoitaa erilaisia käynnissäpitoon liittyviä asioita, kuten esimerkiksi polttoainelinjoissa esiintyvien tukosten selvittelyä ja laitoksen yleistä kunnonvalvontaa.

Stora Enso Varkaus, Lämpövoimalaitos 2.

Vietän kesää kotiseudullani Varkaudessa, joka on miellyttävää ja erittäin tervetullutta vastapainoa yksiössä kököttämiselle. Näin ollen paikallinen tehdas oli siltä kannalta selkeästi paras kohde lähteä hakemaan kesätyöpaikkaa, koska päämääräni oli hankkia paikka nimenomaan metsäteollisuudesta. Kesätyön hakeminen alkoi omalta osaltani tammikuun alussa, jolloin laitoin hakemuksen menemää heti rekrytoinnin alkamisen jälkeen ja selvitin rekrytoinnista vastaavan henkilön yhteystiedot. Otin häneen yhteyttä vielä samana päivänä puhelimitse sekä sähköpostitse. Kevään edetessä soittelin hakemuksen perään useampaan otteeseen ja selvittelin valintaprosessin etenemistä muutaman viikon välein rekrytoinnin sulkeuduttua. Huhtikuun alkupuolella sain lopulta tietää saaneeni paikan voimalaitokselta ja töiden/kesän odotus saattoi alkaa. Arvelisin että aktiivinen toimintatapa vaikutti merkitsevästi paikan saamiseen, lisäksi panostin myös varsin paljon kirjallisiin yhteydenottoihin.

Siinäpä itseni ja työpaikkani esittely lyhykäisyydessään, joten palatkaamme asiaan varsinaisen työnteon merkeissä myöhemmin kesällä! 

-Aleksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti