torstai 31. heinäkuuta 2014

Kaukolämmön tuotantoa Keski-Suomessa: part 2

Morjesta!

Ensimmäisenä on kiitettävä kaikkia YKI:läiset kesäduunissa 2014 –blogin lukijoita! Blogi on ollut tähän mennessä onnistunut ja saavuttanutkin jo lähes 2800 katselukertaa. Mahtavaa!

Omalta osalta kesä alkaa olla reilusti jo voiton puolella.  Töitä takana Elenia Lämmön palveluksessa 9 viikkoa ja edessä vielä 4 viikon loppurutistus, kun työsopimukseni päättyy 31.8. Nyt tätä tekstiä julkaistessani vietän viikon mittaista kesälomaa. On ollut hieno asia, että firman puolesta on onnistunut viikon mittainen paussi työrupeamaan, ja ajankohtakin saatu sovitettua omien toiveideni mukaan. Monella taitaa alkukesän kylmät kelit olla jo unohtuneet lämpimän heinäkuun ansiosta, mutta kaukolämpöyhtiölle kylmät kelit ovat hyvässä muistissa alkukesän keskimääräistä suuremman lämmön tarpeen vuoksi. Laukaan lämpölaitoksen valvomossa on pystynyt seuraamaan, kuinka laitoksella on tuotettu vähemmän kaukolämpöä kelien lämmetessä.

Sitten viime blogitekstini kesäkuun lopun ja heinäkuun alkupuolen työpäivät ovat pääsääntöisesti sujuneet Laukaan lämpölaitoksella päivittäisissä huolto ja kunnossapitotoimissa sekä vuosihuollossa auttaessa.  Laukaassa vuosihuollon kohteena on ollut laitoksen kahdesta kiinteän biopolttoaineen kattilasta vanhempi 5 MW:n Vapor, jonka sisällekin olen muutamana päivänä päässyt hikoilemaan ja irroittelemaan 30-40 kg painavia arinarautoja ja vaihtamaan liikkuvien arinarautojen alle niiden kulumista estäviä aluslevyjä. Työpäiviin on myös mahtunut esim. pienempien lämpökeskusalueiden ruohonleikkuuta, hakkeen ja kuoren työntelyä polttoainesiiloon kauhakuormaajalla, muuttohommia Elenia Lämmön Jyväskylän konttorilla sekä eräänä perjantai-iltapäivänä saunalauttailua Jyväsjärven aalloilla.




Saunalauttailua Jyväsjärven aalloilla
Sen lisäksi, että kesä on laitosten vuosihuoltojen aikaa, on kesä myös parasta aikaa lämpöliiketoiminnassa toteuttaa investointeja lämpökeskuksiin ja laajentaa kaukolämpöverkkoa. Laukaassa työpäivien aikana on voinut seurata ulkopuolisen urakoitsijan työskentelyä, kun Laukaan polttoainesiiloa ja hakepihaa laajennetaan ja uudemmalle KPA-kattilalle rakennetaan oma polttoainekuljetin. Hakepihan aidanreunuksia ja päällisiä onkin päässyt puhdistelemaan hakekasoista vanhan aidan purkamisen ja uuden rakentamisen tieltä.  

Omalta kannaltani mielenkiintoisempi projekti, jossa olen päässyt vähän myös olemaan mukana, on ollut pienen 1 MW:n suuruisen pellettilämpölaitoksen rakentaminen Jyväskylään Puuppolaan vanhan raskasöljykattilan tilalle. Olin mukana seuraamassa ja dokumentoimassa valokuvin laitoksen toimittajan suorittamaa lämpökeskuskontin paikalleen nostoa sekä tarkastamassa, että laitoksen laitteista löytyi asianmukaiset automaatiojärjestelmän positiointitunnukset.  Lämpölaitoksen rakentamisen seuraaminen antoi itselle hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä vaiheita tällaiseen rakentamisprojektiin liittyy ja mitä seikkoja ja viranomaisvelvoitteita tulee ottaa huomioon.

Lämpökeskuskontin paikalleen nostoa Jyväskylän Puuppolassa.

Viimeiset reilu pari viikkoa olen työskennellyt suurimmaksi osaksi Elenia Lämmön uuden kaukolämpölaitosten kunnossapito-ohjelman parissa. Työtehtävänäni on rakentaa Laukaan lämpölaitoksesta ja muutamasta pienemmästä lämpölaitoksesta valmiisiin Excel-taulukkopohjiin loogiset hierarkiarakenteet laitosten eri järjestelmistä, esim. savukaasujärjestelmä, ja lisätä järjestelmien alle niihin kuuluvat päälaitteet, esim. savukaasupuhallin. Päälaitteiden alle on tarkoitus kasata mahdollisimman paljon tietoja laitteista ja niiden osista, kuten laitteen tai osan tyyppitiedot, suoritusarvot, ym.. Muodostan siis uuteen kunnossapito-ohjelmaan sähköistä tietokantaa laitos- ja laitetiedoista. Haastetta tehtävässä riittää varsinkin vanhempien laitosten parissa, joista aikaisempi 30 vuotta vanha dokumentaatio löytyy ainoastaan paperisessa muodossa tai laitetiedot selviävät ainoastaan paikanpäältä laitteen kyljestä katsomalla. Laitoshierarkioita rakentaessa ja laitetietoja kerätessä PI-kaaviot ja koneenosapiirustukset ovat tulleet tutuiksi. PI-kaavion lukeminen alkaakin jo sujua suhteellisen hyvin! Kunnossapitojärjestelmän kanssa työsarkaa tulee riittämään varmasti koko loppukesäksi, koska käytännössä mitä enemmän laitoksilta saadaan ajantasaista tietoa kerättyä sähköiseen järjestelmään, sitä paremmin se palvelee käyttötarkoitustaan kunnossapidon hallinnassa.

Tietojen keruuta kunnossapito-ohjelmaa varten

Vaikka töitä on vielä jäljellä nelisen viikkoa voin tähän mennessä todetta, että kaukolämpölaitokset on ollut mitä oivallisin kesätyöympäristö voimalaitoksista kiinnostuneelle energia-alan opiskelijalle.  Lämpökeskusten järjestelmät ovat suurilta osin samoja, mitä isoissa chp-laitoksissa, mutta pienemmän mittakaavansa ansiosta järjestelmien toiminnat on ollut helppo omaksua ja saada hyvä kokonaiskuva esimerkiksi voimalaitoksen laitteiden toimintaperiaatteista, automaatiojärjestelmän toiminnasta, polttoainelogistiikasta tai energialiiketoiminnasta ylipäätään. Monet asiat ovat konkretisoituneet ja nyt myös ymmärrän, miksi energiatekniikan opiskeluihin kuuluvat pakolliset kurssit ohjelmoinnin ja automaation puolelta. Niiden puolien ymmärryksestä on ollut jo nyt apua omissa kesätöissäni! Vaikka työ on ollut antoisaa oman alan hommissa Elenia Lämmöllä, kyllä sitä jo odottaa koulun alkua innolla ja sen mukanaan tuomia muutaman tunnin vartin yli viittä myöhempiä herätyksiä ja 800 metrin koulumatkoja 62 kilometrin työmatkan sijaan.

Hyvää loppukesää ja tsemiä kaikille töissä oleville loppurutistukseen ennen koulujen alkua.


-Ilari

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Mieheni myös työskentelee parhaillaan lämpölaitoksen parissa, he sitä juuri rakentavat. Paljon on tehtävää. Kertoi, että liukukannakkeet ja muut täytyy hankkia, sekä paljon muita osia. https://www.masametalli.fi/tuotteet-ja-palvelut

    VastaaPoista