maanantai 19. heinäkuuta 2021

Termodynamiikkaa ja kuumia kesäpäiviä

Terveisi helteiselt Raumalt!

Alkukesä on vierähtänyt nopeasti uudessa kaupungissa ja miellyttävässä työympäristössä. Ensimmäiset viikot kuluivat pitkälti työpaikkaan, työyhteisöön ja projekteihin tutustuessa. Vapaa-ajalla aika on taas kulunut Rauman merimaisemia ja Vanhan Rauman aluetta kierrellessä.

Alfa Laval Aalborg Oy on savukaasun lämmöntalteenottojärjestelmiä ja poltinkattiloita suunnitteleva ja toimittava yritys. Raumalaisen Alfa Laval Aalborgin historia kattilatoimittajana ylettyy kauas viime vuosisadalle, mutta osana ruotsalaista Alfa Lavalia yritys on ollut noin kymmenen vuotta. Alfa Laval -konserni on keskittynyt lämmönsiirtoon, erotustekniikoihin ja nesteiden käsittelyyn. Alfa Lavalin järjestelmiä voi löytää lukuisilta eri teollisuudenaloilta lääketeollisuudesta raskaaseen metalliteollisuuteen.

Rauman toimiston sisäänkäynti

Ensimmäisen kuukauden aikana meillä oli useita eri perehdytyksiä. Osa perehdytyksistä liittyi yrityksen tiimien työskentelyyn ja bisnesalueisiin. Näissä perehdytyksissä pääsi hieman kärryille siitä, millaisien asioiden parissa muiden tiimien kesätyöntekijät työskentelevät. Näiden yleisten perehdytysten jälkeen meille pidettiin erilliset perehdytykset liittyen tuotteissa käytettyihin tekniikoihin. Tekniikkaperehdytykset oli pääpiirteissään tuttua asiaa jo energiatekniikan opinnoista, mutta jotkin asiat tulivat ihan uutena. En ollut esimerkiksi koskaan aiemmin tiennyt, että laivoissa täytyy olla kaksi erillistä konehuonetta. Tämä johtuu Safe Return to Port -periaatteesta, jossa onnettomuuden sattuessa aluksella taataan turvallinen satamaan palaaminen.

Yhteisten perehdytysten lisäksi Alfa Laval Aalborgilla on tapana antaa jokaiselle kesätyöntekijälle oma mentori. Mentorilta saa neuvoja kaikkiin työtehtäviin liittyen ja häntä saa vapaasti häiritä kysymyksillä. Minä sain mentorikseni monelle ykiläisellekin tutun Markun. Minusta on ollut mukavaa, että yrityksen työskentelykulttuuri kannustaa kysymään työkaverilta apua, jos omat hommat meinaavat tökkiä. Tätä asiaa painotettiin heti ensimmäisenä asiana ja siitä muistutetaan jatkuvasti. Kenenkään ei tarvitse yksin työskennellä, vaan apua ja neuvoja on aina tarjolla.

Kuten jo esittelytekstissä mainitsin, työskentelen osana Technology-tiimiä. Alfa Laval Aalborgilla on tehty edellisen vuoden aikana organisaatiomuutos, jonka seurauksena Technology-tiimi on perustettu. Technology-tiimin tehtävänä on innovoida ja kehittää nykyisiä tekniikoita sekä pohtia tulevaisuuden markkinarakoja. Lisäksi Technology-tiimi on muiden tiimien tukena, jos muissa tiimeissä tarvitaan tarkempaa teknistä osaamista. Muita tiimejä ovat esimerkiksi Power sekä Cruise and Ferries. Power-tiimin tehtävistä voi lukea tarkemmin viime vuoden kesätyöpostauksista, sillä Siiri oli viime kesänä osa tätä tiimiä.

Vaikka työskentely tapahtuu Alfa Lavalilla tiimeittäin, toimistolla on päässyt tutustumaan muihin työntekijöihin myös muista tiimeistä. Koronatilanteen pikku hiljaa hellittäessä iso osa vakituisistakin työntekijöistä on palannut toimistolle. Etävuoden jälkeen on ollut mukava huomata, kuinka kahvihuoneessa käydyt keskustelut piristävät työpäivää. Me kesätyöntekijät tehdään pääasiassa toimistolta käsin töitä, joten kesän aikana on ehtinyt tutustua jo lukuisiin työkavereihin. Työkielinä meillä on rauman giäl ja englanti, joten toimistolla on melko kansainvälinen meininki. Yksistään Alfa Laval Aalborgilla on Rauman lisäksi työntekijöitä on Tanskassa, Singaporessa ja Australiassa. Alfa Laval -konsernin toiminta on vielä kansainvälisempää ja toimistoja löytyy joka maailman kolkasta. Kansainvälisyys on oikein kiva juttu, sillä töitä on päässyt tekemään ihmisten kanssa ympäri maailman. Käytän englantia työkielenä ensimmäistä kertaa ikinä ja onkin ollut mukava huomata, kuinka nopeasti siihen tottuu ja kielitaito karttuu. 

Jokaisella on oma työpiste toimistolla. Avokonttorissa on välillä vilskettä, mutta vapaista neuvotteluhuoneista ja puhelinkopeista löytää hiljaisia tiloja, jos sellaisia tarvitsee.

Kesän alun työtehtävät ovat sisältäneet paljon excelöintiä ja lämpötekniikan laskuoperaatioita. Kun hyppäsin mukaan ensimmäiseen projektiin, jonkin aikaa tein pelkkää tiedonkeruuta ennen kuin aloin tekemään itse laskentaa. Tämän hetkinen kehitysprojekti on melko sovelluskohderiippumaton, joten myös laskenta on ollut aika geneeristä kitkakertoimien ja lämmönsiirtokertoimien pyörittelyä. Pian päästään eteenpäin geneerisestä laskennasta, sillä testauksen olisi määrä alkaa lähiviikkoina. Kehitysprojekteihin liittyvä testaus suoritetaan meidän Training Centerillä. 

Training center on tänä vuonna valmistunut testaus- ja koulutuskeskus, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä toimistolta. Siellä testaus tapahtuu pienen mittakaavan voimalaitoksella, jonka avulla kehitetään meidän tuotteita sekä testaillaan ja suunnitellaan myös uusia bisneskuvioita. Onnistuneet testaukset vaativat laajaa datankeruuta ja -käsittelyä. Seuraavien viikkojen hommana minulla onkin keskittyä testauksien datankäsittelyyn. Odotan tätä innolla, sillä opinnoissani en ole vielä aikaisemmin tehnyt laskentaa samanlaisessa laajuudessa. Training Centerista voi lukea lisää täältä: https://ls24.fi/kaupallinen-yhteistyo/voimalaitos-pienoiskoossa-energiatehokkuuden-tutkimiseen

Kaikki työtehtäväni eivät suinkaan ole ollut lämpötekniikan laskujen pyörittelyä, vaan olen päässyt osaksi myös muita projekteja. Yksi kiinnostava projekti liittyy kattilan kustannusvertailulaskentaan, jota teen yhdessä toisen työntekijän kanssa. Koskaan aikaisemmin tällaista ei ole päässyt tekemään edes opinnoissani, joten mielenkiinnolla odotan, millaiseen lopputulokseen kesän aikana tässä projektissa päästään. Technology-tiimillä on useita meneillään olevia projekteja, joihin jokaiseen saa tutustua tiimin sisällä vapaasti, vaikka niihin ei olisikaan annettu mitään omia osia hoidettavaksi. Tutustuminen muihin projekteihin omien projektien välissä on avartavaa ja automaatiomielessäkin kiinnostavaa. 

Raumalla asumisen mahdollistaa Rauman kesäteekkarikampanja. Kesäteekkarikampanjan kautta parikymmentä teekkaria saa asunto- ja bussiedun. Asuntoetu on iso juttu, sillä se helpottaa kesän asumiskuvioita huomattavasti. Ei tarvitse maksaa kahta vuokraa yhtä aikaa tai yrittää vuokrata Tampereen kämppää kesäksi eteenpäin. Bussiedun vaihdoin polkupyöräeduksi ja fillarointi täällä Raumalla onkin ollut mukavaa ajanvietettä. Kesäteekkarikampanjan kautta Raumalla on muitakin ykiläisiä ja tamperelaisia opiskelijoita. Sitä ei tarvitse Raumalle kesätöihin hakiessa jännittää, että joutuisi kaikkea vapaa-ajaa viettämään yksin.

Odotan innolla loppukesän haasteita! Pääsen työskentelemään enemmän Training Centerillä ja tekemään itse testausta. Jospa seuraavassa postauksessa kuulette, miten testaukset lähtivät sujumaan. Luannikast loppukesä!


- Anna-Reetta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti