maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kaukolämpöä ja Excelin taikanappuloita

Moi taas,

Pari kuukautta on jo ekasta päivästäni Pori Energialla ehtinyt vierähtää, huh. Itselläni on vielä kuutisen viikkoa työsuhdetta jäljellä, jonka jälkeen koittaa pitkään kaivattu kesäloma!

Jos joku ei lukenut esittelykirjoitustani, niin olen töissä energiayksikössä Aittaluodon voimalaitoksen toimistolla. Täältä käsin pyöritetään voimalaitosten energiantuotannon lisäksi lämpökeskusten ja kaukolämpöverkon toimintaa. Varsin monenlaista työnkuvaa mahtuu suhteellisen pienelle toimistolle.  Kolmen vakituisen työntekijän kanssa jaetussa työhuoneessa saan olla usein puolikin päivää omissa oloissani, kun muut ravaavat kentällä pyörittämässä lämpökeskusten toimintaa tai huoltamassa kaukolämpöverkkoa. Kesän aikana olen oppinut varsin paljon Porin kaukolämpöverkon toiminnasta, siihen liittyvästä energiantuotannosta ja lämmönjakelusta asiakkaille.  Tuotantoon tai verkon huoltotoimenpiteisiin en ole kuitenkaan käytännössä päässyt perehtymään, vaan lähinnä työtehtäväni liittyvät dokumentointiin ja mittaustietojen käsittelyyn. 

Aittaluodon voimalaitosrakennusta kauniina kesäaamuna.
Päiväni alkaa virkistävällä parin kilometrin polkupyörämatkalla ja rappusten kiipeämisellä neljänteen kerrokseen. Koneeni auettua tarkistan sähköpostit ja alan ihmettelemään päivän työtehtäviä. Työajastani tähän mennessä suurin osuus on kulunut asiakastietojen käsittelyyn. Olen muun muassa tarkastanut asiakkaiden sopimustehoja ja kulutusarvioita sekä kerännyt pohjatietoa uutta kaukolämmön hinnoittelumallia varten. Työtehtäväni ovat pääosin kiireettömiä pidemmän aikavälin projekteja tai niiden palasia, joten olen saanut varsin vapaasti aikatauluttaa omaa tekemistäni. Harvemmin olen tehnyt koko päivää samaa hommaa, vaan hyppään hommasta toiseen kun edellinen alkaa maistua puulta, tai tuntuu että hakkaan päätäni seinään jonkin asian kanssa. Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus vaihtaa työtehtävää päivän aikana tekee päivistä huomattavasti mielekkäämpiä.

Muistakaa nousta niistä tuoleistanne taukojen
välissäkin! Slaavikyykky on eri hyvä.
Pääasiallisena työskentelyvälineenäni on Excel. Kesän aikana erilaisten pikkukikkojen lisäksi olen opetellut makrojen käyttöä. Nappulasta painaminen on usein huomattavasti mukavampaa kuin datan vääntäminen oikeaan muotoon käsin tai soluviittauksilla. Suosittelen vähintäänkin tutustumaan makrojen ohjelmointikieleen Visual Basiciin, jos joudutte töissänne vähänkään enemmän vääntämään Excelin kanssa. Toki monet asiat hoituvat yhtä hyvin tai jopa paremmin soluviittausten ja muiden toimintojen avulla. Tehtävää on riittänyt runsaasti myös Pori Energian kaukolämmön puolella hiljattain uusitun asiakastietojärjestelmän kanssa. Selainpohjaisten järjestelmien ja Excelin lisäksi olen tutustunut Netcontrol Oy:n toimittamaan lämpökeskusten ja pumppaamojen kaukokäyttöohjelmistoon ja opetellut käyttämään Trimblen toimittamaa kaukolämmön verkkotietojärjestelmää.

Kaiken kaikkiaan kesä Pori Energialla on sujunut tähän mennessä varsin rattoisasti konttorirottana. Jos luoja suo, saatan päästä vielä kentällekin pyörähtämään loppukesän aikana! Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen varsinainen blogiteksti minun osaltani.

Hauskaa loppukesää kaikille, ja törmäillään kesätapossa!

-Saku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti