lauantai 30. heinäkuuta 2016

Voimalaitoksista aina ilmansuojelun prujuun

Heipähei, 

Rutiini aamuherätyksiin alkaa vähitellen löytyä ja taitaa olla minun vuoro kertoa omista työtehtävistäni Valmetilla. Meitä siis istuu täällä kolme ykiläistä kesäharkkaria vierekkän ja meillä kaikilla on hieman erilaista hommaa. 

Tiimi, jossa itse työskentelen, on keskittynyt Valmetin info-sovellusten kehittämiseen ja tänä kesänä olen päässyt puuhastelemaan pääasiallisesti raporttien parissa. Oikeastaan kaikelle mahdolliselle, mitä voimalaitoksessa voidaan mitata, löytyy raportti. Löytyy kaasuturbiiniraporttia, kattilan suorituskykyraporttia, korroosionhallintaraporttia... Näihin kaikkiin on Valmetilla olemassa valmiita pohjia, jotka räätälöidään myöhemmin vastaamaan asiakkaan tarpeita. Raportteja työstetään välillä hyvinkin mystisellä Valmet DNA Report Designerillä, enkä ole ehkä ainoa jolle kyseinen ohjelma aika-ajoin aiheuttaa päänvaivaa. Parasta kuitenkin on, että aina löytyy joku joka osaa neuvoa ja auttaa eteenpäin! 

Vierailu Vaasassa Vaskiluodon voimalaitoksella viime kesänä. Vasemmalla diplomityötään viimeistelevä Leo Laakkonen ja keskellä Vaskiluodon voiman käyttöinsinööri Melina Kallio-Könnö. Kuva Markku Rintala


Kesän kohokohdaksi voisi mainita täällä järjestetyt käytönvalvontasovellusten käyttäjäpäivät eli KÄKÄ-päivät. Sain olla mukana niiden toteutuksessa ja kuulin kiinnostavia esityksiä mm. siitä, kuinka energian tuotantoa voidaan optimoidan muuttuvilla sähkömarkkinoilla. Mielenkiintoista oli myös päästä juttelemaan Tampereelle saapuneiden vieraiden kanssa heidän työtehtävistään. Samalla pääsin hieman kartoittamaan, minkälaisia urapolkuja opisklemani ala voi tulevaisuudessa tarjota. 

Viimepäivät olen tehnyt selvitystä jäähdytystorneista. Monissa maissa jäähdytysvettä ei ole yhtä runsaasti tarjolla kuin täällä Suomessa, jolloin tornille on käyttöä. Etsiessäni kirjallisuutta aiheeseen liittyen törmäsin täällä työpaikallani aika moneen energiatekniikan ja ilmansuojelun prujuun. Mahtavaa huomata että pari kuukautta sitten niiden sisältö tuntui sekalaiselta sälältä, mutta ilmeisesti ihan validia tavaraa! ;D 

Leppoista heinäkuun loppua kaikille

-Saara Väänänen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti