perjantai 15. heinäkuuta 2016

Ohjelmointia Lentokentänkadulla

Terve teille YKIläiset!

Kesätyöni on nyt melko tarkalleen puolessa välissä. Alla mietteitäni ensimmäisestä puolestatoista kuukaudesta.

Vaikka olenkin ollut töissä vasta muutaman viikon, olen silti ehtinyt oppia jo kaikenlaista. Kesäkuun alun palavereissa kolmikirjaimiset lyhenteet vilisivät korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta päivä päivältä hommat ovat tulleet tutummiksi. Nyt heinäkuussa suurin osa vakituisista työntekijöistä on jo lomalla, joten toimistolla on huomattavasti kesäkuuta rauhallisempaa. Sain heinäkuun ajaksi kolme projektia, joiden parissa työskennellä, eivätkä ainakaan vielä tässä vaiheessa kuuta ole hommat päässeet loppumaan kesken.

Hyvällä säällä kahvitaukoja vietetään ulkona. (Kuva: Elina Kleemola)

Työpaikkani sijaitsee Lentokentänkadulla Tampereen Härmälässä. Kesän asumiskuviot ovat siis olleet selvät, kun vieraalle paikkakunnalle ei tarvinnut muuttaa. Olen kulkenut Hervannasta töihin lähinnä bussilla mutta toisinaan myös kavereiden kyydeillä tai pyörällä. Työntekijöitä tässä toimistossa on yli tuhat, joten ihan pienestä paikasta ei ole kyse. Rakennuksesta löytyy myös lounasravintola, jonka tarjonta on ollut hyvää ja edullista. Varsinkin uutena työntekijänä avokonttoriympäristö on ollut siitä kätevä, että työkavereilta asioiden kysyminen on helppoa. Toisaalta ympäröivä liike ja keskustelu välillä häiritsevät, mutta kuulokkeet päässä pystyy keskittymään hyvin omiin hommiin.

Työskentelen Valmet Automationin info-järjestelmien parissa, joiden tehtävänä on tarjota asiakkaille tietoa heidän prosessinsa tilasta. Tietoja käytetään muun muassa reaaliaikaiseen seurantaan laitosten valvomoissa mutta myös pidemmän aikavälin raporttien tekoon. Voimalaitoksissa voi olla jopa tuhansia mittapisteitä, joiden mittaushistoriaa voidaan tarkastella info-järjestelmän avulla.

Kuten jo esittelytekstissäni kerroin, työtehtäväni ovat ohjelmointipainotteisia. Ohjelmointikielenä käytössä on C# (C sharp), joka on yksi maailman käytetyimmistä ohjelmointikielistä. Minulla ei ollut kyseisestä kielestä ennestään kokemusta, mutta koulussa opittu C++-ohjelmointi tarjosi hyvän pohjan uuden kielen opetteluun. Uuteen ohjelmointikieleen pääsee hyvin kiinni googlailemalla. Ohjelmointiaiheinen Q&A-sivusto Stack Overflow on ollut tässä korvaamaton apuväline. Ohjelmointiympäristönä toimii Microsoft Visual Studio, joka on huomattavasti Ohjelmointi 1 –kurssilta tuttua jed-tekstieditoria helppokäyttöisempi alusta.

Tyypillinen näkymä työpisteellä. Vasemmalla Stack Overflow, oikealla Visual Studio.

Keväällä käymäni Johdatus tietokantoihin –kurssi on osoittautunut todella hyödylliseksi, koska tietokantojen kanssa tulee työskenneltyä päivittäin. Kurssilla sain jonkinlaisen peruskäsityksen esimerkiksi siitä, mikä tietokanta ylipäätään on ja miten sinne tehdään yksinkertaisia tietohakuja. Kaikki työtehtäväni liittyvät jollain tapaa tiedon hakemiseen tietokannoista ja käsittelyyn. Tykkäsin jo ohjelmoinnin kursseilla harjoitustehtävistä, jotka liittyivät jotenkin tiedon käsittelemiseen, joten työ on sopinut minulle todella hyvin. En ole myöskään toistaiseksi joutunut kirjoittamaan juuri mitään (paitsi ohjelmakoodia), mikä on ollut todella mukavaa. Työtehtävät ovat periaatteessa melko itsenäisesti tehtäviä, mutta työkavereilta on voinut silti kysyä paljon apua.

Kirjoitan vielä toisen tekstin fuksiviikolla, kun kesätyöt ovat jo lopuillaan. Mukavaa kesän jatkoa!

-Julius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti