torstai 19. kesäkuuta 2014

Kaukolämmön tuotantoa Keski-Suomessa

työpäivä-selfie
Morjesta!

Moni on jo viettänyt kesätöiden parissa useamman viikon päässyt työtehtäviinsä sisään ja sen vuoksi onkin hyvä avata tämä Ympäristöteekkarikillan kesätyöblogi ensimmäisellä varsinaisella kirjoituksella. 

Työskentelen tämän kesän Elenia Lämpö Oy:n palveluksessa Jyväskylän alueella kaukolämmön tuotannon kesäharjoittelijana. Voisinkin aluksi hieman kertoa siitä, kuinka kyseiseen työtehtävään päädyin ja minkälaisesta firmasta Elenia Lämmössä on kysymys.

Moni mieltää Elenian vain sähköverkkoyhtiöksi, niin itsekin ensin, mutta Eleniaan kuuluu myös lämpöliiketoimintaa Elenia Lämpö Oy:n toimesta. 

Elenia Lämpö Oy tuottaa kaukolämpöä ja sähköä sekä myy ja jakelee kaukolämpöä ja maakaasua Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa kaikkiaan noin 10 kunnan alueella. Maakaasua käytetään polttoaineena omassa toiminnassa ja jaellaan asiakkaiden tarpeisiin kuudessa taajamassa. Sähköä tuotetaan kantaverkkoon Hämeenlinnassa sijaitsevalla Vanajan voimalaitoksella.

Laukaan lämpölaitos ulkoapäin 
Työntekijöitäkin Elenia Lämmöllä on 90, joten mistään ihan pienestä firmasta ei ole kysymys. Lämmöntuotantoon Elenia Lämpö käyttää pääasiassa biopolttoaineita kuten haketta, metsätähdettä, kuorta ja pellettiä. Myös öljyä ja turvetta käytetään jonkin verran tuki- ja varapolttoaineena. Jyväskylän alueella, jossa itse työskentelen Elenian lämmöntuotanto ja kaukolämpöverkot keskittyvät entisen Jyväskylän maalaiskunnan alueelle, kuten esimerkiksi Vaajakosken, Palokan ja Tikkakosken taajamiin sekä Jyväskylän naapurikuntien Laukaan ja Uuraisten keskustaan. Isoin Jyväskylän alueen lämpölaitos Elenialla on Laukaassa.  Se on lämpöteholtaan 10 MW:n suuruinen ja tuottaa kaukolämpöä Laukaan keskustaan pääasiassa hakkeen ja puun kuoren voimin.

Kävin pyörähtämässä aikanaan Elenian ständillä TTY:llä helmikuussa järjestetyillä "kynä- ja karkkimessuinakin" tunnetuilla Yrityspäivillä muiden ständien ohessa ihmettelemässä ja kyselemässä, minkälaisia kesätyöpaikkoja olisi toisen vuoden energiatekniikan opiskelijalle tarjolla. Elenian ständiltä YKI:läisille hyvin tutulta naamalta Välipirtin Viljamilta käteen tarttui esite Elenian tarjoamista kesätyöpaikoista ja hakuohjeista sekä tieto siitä, mihin työtehtäviin koulutustaustallani kannattaa hakea. Helmikuun aikana sitä tulikin sitten naputeltua hakemuksia menemään Elenialla useampaan eri työtehtävään. Jyväskylässä haussa ollut paikka kaukolämmön tuotantoon kiinnosti erityisesti, sillä sinne haettiin kone- tai energiatekniikan opiskelijaa eikä aikaisempaan työkokemusta vaadittu. Jyväskylä myös paikkakuntana kiinnosti, sillä itse olen Keski-Suomesta kotoisin.

Niinhän siinä sitten kävi, että maaliskuun alkupuolella tuli soitto nykyiseltä esimieheltäni työhaastatteluun. Tuuria haastattelupäivänä oli mukana, sillä kaksi muuta haastateltavaksi kutsuttua eivät paikalle saapuneet, kun olivat jo muualta töitä saaneet. Seuraavalla viikon alussa sovittiinkin jo esimiehen kanssa töiden aloittamisesta toukokuun 26 päivänä. Se merkitsi, että viimeisen tenttiviikon jälkeen toukokuussa oli aika pakata tavarat ja muuttaa kesäksi vanhempieni luokse asumaan Saarijärvelle, josta käsin kuljen työmatkani. Laukaan lämpölaitokselle, jossa eniten työskentelen, kilometrejä kertyy se 62 suuntaansa, joten aamulla saa lähteä kuuden aikaan ajelemaan, että kerkeää seitsemäksi töihin. Tähän asti aikaisin herääminen on sujunut suhteellisen helposti. Toivon mukaan näin on jatkossakin, vaikka futiksen MM-kisat hieman myöhäiseen aikaan työssäkäyvän kannalta tulevatkin.

Tätä tekstiä julkaistessa olen töissä ehtinyt olla jo sen kolme ja puoli viikkoa ja päässyt olemaan jo monessa mukana. Ensimmäinen työviikko meni paljolti perehdytyksen ja paikkoihin tutustumisen merkeissä. Elenia Lämmön kaikki Keski-Suomen alueen lämpökeskukset tuli kierrettyä ja tutustuttua tarkemmin toimintaan Laukaan lämpökeskuksella. Otin myös ensimmäiset silmäykset Elenia Lämmön uuteen sähköiseen lämpölaitosten kunnossapitojärjestelmään, johon tietojen kerääminen ja päivittäminen tulee olemaan yksi kesän työtehtävistäni. Pääsääntöisesti olen nyt ensimmäisen reilun 3 viikon aikana työskennellyt Laukaan lämpölaitoksella, jossa työskentelee vakituisesti 3 työntekijää.


Kuva KPA-kattilan päältä Uuraisilla, josta käsin pääsi nuohoamaan kattilan savukaasukanavia. Niissä savukaasujen lämpö siirretään konvektiivisesti ripojen välityksellä kanavien seinämien sisällä oleviin vesiputkiin. Oikealla näkyy työn jälki kuvat ennen ja jälkeen nuohouksen.
Kesäaikaan, kun kaukolämmön tarve on vähäisintä ja sitä kuluu lähinnä kaukolämpöverkon piirissä olevien rakennusten käyttöveden lämmitykseen, tehdään laitoksille vuosittaiset huollot, joihin olen osallistunut sekä Laukaassa että viime viikolla Uuraisilla. Uuraisilla vuosihuollon kohteena oli 2 MW:n kattila, jossa polttoaineena käytetään sahalta valmistuksessa syntyvää purua ja haketta. Huoltohommia tehdessä on saanut huomata, kuinka paljon tuhkaa oikein kiinteistä polttoaineista syntyy, sitä tuntui olevan kaikkialla.  Palamisilman esilämmitintä, sykloneja, savukaasukanavia nuohotessa naama noessa energiatekniikan perusteiden teoriat ovat hyvin konkretisoituneet eri laitteiden toimintaperiaatteiden osalta käytännöksi. 

Huoltotöiden lisäksi olen päässyt muun muassa ottamaan polttoainenäytteitä, kartoittamaan laitoksen kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteita ja osallistumaan laitosalueen yleiseen kunnossapitoon. Vaihtelua työpäiviin on tullut, kun pääsin osallistumaan mukaan Elenia Lämmön, Jyväskylän Energian ja viranomaisten yhteiseen varautumisharjoitukseen, jossa harjoiteltiin yhteistoimintaa viranomaisten ja kaukolämpöyhtiön kanssa. Lisäksi 9.6. Elenia Lämmön kesätyöläisille järjestetyssä perehdytyspäivässä Hämeenlinnassa päästiin yleisen perehdytyksen lisäksi tutustumiskierrokselle Vanajan voimalaitokseen, joka näin energiatekniikkaa opiskelevalle oli varsin mieluinen kohde. Kyseessä muuten on Suomen vanhin ei-tehtaan-yhteyteen rakennettu lauhdevoimalaitos. 

Jo nyt töitteni aikana itselle on muodostunut paljon parempi kokonaiskäsitys kaukolämmön tuotannosta ja sen rakenteesta osana Suomen energiahuoltoa ja odotan, että käsitys siitä tulee parantumaan entisestään kesän aikana. Lisäksi voimalaitoksen toimintaperiaatteet ovat konkretisoituneet hyvin pienemmän mittakaavan ja kompaktimman kokoisissa lämpölaitoksissa. Nyt on kuitenkin aika ruveta valmistautumaan juhannuksen viettoon ja päättää turinat tähän huomisen ollessa vapaapäivä. Seuraavan kerran kuulumisiani kesätöistäni voi lukea 31.7. tässä samassa blogissa.

Hyvää juhannusta tasapuolisesti kaikille!


-Ilari


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista! Kiitos. Meidän tuttava juuri kertoi, että heille saattaa tulla heidän pihamaalle sellainen siirrettävä lämpökeskus. Minä en näitä ole aiemmin nähnytkään. Ideana kyllä mielenkiintoinen. https://www.hansheat.fi/lampokeskukset

    VastaaPoista